IMG_8766_resized_20230428_112247667.JPG (196 KB)

Privredna komora Republike Srpske danas je u Trebinju organizovala Info dan na temu novog pravnog instituta definisanog Zakonom o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju.

Obaveza Privredne komore RS bila je da obezbjedi posrednike u procesu, te je uz podršku IFC i Svjetske banke orgazovala obuku za fizička lica.

Dragana Kokot, generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske, istakla je da je ovakva vrsta Instituta prvi put definisan u Republici Srpskoj. Namjena i cilj je da se pomogne poslovnim subjektima u ranoj fazi prepoznavanja poslovnih poteškoća, kako bi na vrijeme reagovali.

„U samom postupku obavezno učestvuje dužnik i najmanje dva povjerioca od kojih jedan mora biti banka. Pored banke, može biti i više drugih povjerilaca ili drugih banaka. Cilj je da se spriječe potencijalni finansijski problemi u poslovanju. Institut posebno dobija na značaju u ovim današnjim uslovima gdje smo svjesni svih kriza koje su nas zadesile i koje su posljedice globalnih dešavanja, a koja utiču na poslovne subjekte. Bitno je istaći da u samom postupku vansudskog finansijskog restrukturiranja mogu učestvovati, pored privrednih društava i samostalni preduzetnici“, rekla je Kokot.

Prema njenim riječima obuku je uspješno završilo 15 kandidata koji su stekli licencu posrednika u stalnom postupku.

IMG_8768_resized_20230428_112316365.JPG (294 KB)

„Ideja jeste da poslovni subjekt prepozna da ima taj problem i da se javi komori sa namjerom da organizujemo postupak restruktuiranja u dogovoru sa povjeriocima. Ovo je dobrovoljni postupak i povjerioci moraju dati svoju saglasnost da žele učestvovati u samom postupku. Isto tako povjerilac može da pokrene postupak ako prepozna da njegov poslovni partner ulazi u određene probleme i tada tražimo saglasnost od dužnika“, rekla je Kokot.

Posrednik u postupku vansudskog finansijskog restukturiranja Marko Savić rekao je da je cilj da poslovni subjekat nastavi uspješno da radi, navodeći da se takva praksa već uspješno primjenjuje u Srbiji.