Grad Trebinje uputiće inicijativu nadležnim institucijama da granični prelaz na Ivanici, od Trebinja prema Dubrovniku, sa hrvatske strane privremeno bude premješten na teritoriju BiH u blizini ovdašnjeg prelaza čija je gradnja sa četiri trake počela danas, kako bi se izbjegle višečasovne gužve, te omogućio lakši i brži prevoz putnika i robe.


Ovo je odlučeno nakon današnjeg sastanka u gradskoj upravi gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića i zamjenika Mirka Ćurića sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Mirom Džakulom.

U informaciji na sajtu gradske uprave navodi se da je razgovarno o važnim pitanjima za grad Trebinje, a da su najvažnija izgradnja graničnog prelaza na Ivanici sa BiH strane, te mogućnost da prelaz sa hrvatske strane privremeno bude premješten na ovu teritoriju da bi već ove godine četiri trake na BiH prelazu bile upotrijebljene za hrvatski granični prelaz.
"Grad Trebinje opredijelio se da pošalje inicijativu zajedničkim institucijama BiH kako bi se ona usmjerila prema hrvatskim carinama i obezbijedilo da već ove sezone granični prelaz dobije puni efekat", izjavio je Petrović nakon sastanka.

Džakula, Petrović i načelnik opštine Ravno Andrija Šimunović danas su ozvaničili početak gradnje graničnog prelaza Ivanica od Trebinja prema Dubrovniku.
Biće izgrađeno pet modernih saobraćajnih traka, čime će znatno biti smanjena višečasovna čekanja i gužve u ljetnim mjesecima, a doprinijeće i razvoju turizma dva komšijska grada.
Putnici kažu da izgradnja samo ovog prelaza ne bi imala puni efekat ako granični prelaz na hrvatskoj strani ostani isti.
Srna