U Policijskoj upravi Trebinje danas je održan radni sastanak između načelnika Sektora policije Siniše Lakete, komandira Policijske stanice Trebinje Veselina Milićevića, komandira Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Trebinje i direktora osnovnih i srednjih škola iz našeg grada.


Inicijator sastanka je bila Policijska uprava Trebinje, a tema su bile predstojeće aktivnosti vezane za završetak školske godine i uloga policijskih službenika u obezbjeđenju istih. Prva od aktivnosti o kojoj je razgovarano, a koja i zahtijeva najveće obezbjeđenje policijskih službenika je matura i svečani defile maturanata kroz ulice Trebinja.
Načelnik Sektora policije je istakao kako do sada nije bilo negativnih događaja koji se mogu povezati sa maturskom večeri, te je izrazio nadu da će u budućnosti tako i ostati. Takođe, kada su u pitanju drugarske večeri problema nije bilo.
Komandir Policijske stanica Trebinje je sa direktorima osnovnih škola dogovorio da policijski službenici dođu da sa učenicima razgovaraju o dopuštenim načinima slavlja kraja osnovnog obrazovanja, gdje će učenicima biti objašnjeno šta spada u narušavanje javnog reda i mira i koje kazne će biti izrečene njihovim roditeljima.
Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Trebinje je istakao da kada su obezbjeđenja u pitanju potrebno je da se na vrijeme najave, kako bi mogli adekvatno izvršiti preusmjeravanje i zatvaranje određenih ulica za saobraćaj.
Zaključak koji se nametnuo jeste da rukovodstvo Policijske uprave Trebinje, prije svega komandiri policijskih stanica koji su operativno nadležni i direktori i prosvjetni radnici škola moraju da imaju dobru saradnju, partnerski odnos, jer samo zajedničkim radom može se djeci objasniti zašto su neki modeli ponašanja neprihvatljivi široj društvenoj zajednici i šta oni mogu da izgube ukoliko te modele prihvate kao svoje osnovne obrasce ponašanja u društvu.
Takođe, dogovoreno je da u narednom periodu policijski službenici pojačaju aktivnosti u smislu provjere lokacija na kojima se osnovci i srednjoškolci okupljaju kako bi uz muziku i nerijetko alkohol proslavili kraj jedne etape svoga obrazovanja.