IMG_8473_resized_20230412_112907401.JPG (347 KB)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Privrednom komorom Srpske, područnom kancelarijom Trebinje, danas je organizovalo radionicu na temu "Bezbjednost poslovanja u digitalnom okruženju", na kojoj su prisustvovali svi zainteresovani predstavnici privrednih subjekata iz našeg grada.

Cilj radionice je informisanje i podizanje svijesti predstavnika preduzeća i institucija o oblicima kriminaliteta u oblasti digitalnog poslovanja te mogućnosti zajedničkog djelovanja u cilju prevencije i smanjenja štete u slučaju visokotehnološkog kriminaliteta.

Veselin Savić, predsjednik Područne privredne komore Trebinje kaže da je motiv za organizaciju ovakvog događaja opasnost u kojoj se potencijalno mogu naći preduzeća i korisnici interneta vezano za visokotehnološki kriminal, kroz korištenje interneta.

"Digitalni svijet i digitalna transformacija su česte teme u poslovnim i privatnim životima, mnogo toga se odvija na internetu, veliki je tempo promjena i veliki su potencijali za različite vrste prevare, a posebno su tim vrstama opasnosti izložena mala i srednja preduzeća koja nemaju kapacitet da se pripreme za takve stvari", rekao je Savić.

IMG_8474_resized_20230412_112824908.JPG (229 KB)

Olivije Zimonja, načelnik Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a Republike Srpske je istakao da je današnja tema predavanja važna s obzirom na učestalost i pojavne oblike ugrožavanja privrednih subjekata u Republici Srpskoj.

„Danas je akcenat stavljen na najmanje dva pojavna oblika, to su ransover koji ima ozbiljne finansijske posljedice, ali i o kad je riječ i ličnim podacima i informacijama, te o raznim vrstama prevarni radnji, kao što su presretanje. Godišnje u Srpskoj postoji na desetine slučajeva napada ransoverom, a posljedice su zaključavanje podataka korisnika, onemogućavanje rada, krađa zloupotreba podataka, ali i traženje otkupnine za otključavanje tih podataka, što prouzrokuje značajne finansijske štete za privredne subjekte ali i fizička lica“, rekao je Zimonja.

On je dodao da je potrebno u kontinutietu raditi na upoznavanju sa pojavnim oblicima i informisanju korisnika, ali i ulaganju u opremu i programska rješenja.

Zimonja zaključuje da je stopa rasvijetljenosti ovog vida kriminaliteta u Republici Srpskoj na zadovoljavajućem nivou.