Izgradnja i korišćenje sistema navodnjavanja Trebinjskog polja neće štetno uticati na životnu sredinu, a društvu će obezbijediti značajnu ekonomsku korist, rečeno je danas na javnoj raspravi o nacrtu studije o planu upravljanja životnom sredinom i procjenama uticaja na društvo za projekat ovog sistema, čiji je autor Institut za građevinarstvo RS.


Prema riječima Siniše Cukura, stručnog saradnika za zaštitu životne sredine u ovom institutu, cilj studije bio je sagledavanje eventualnih ekoloških posljedica i ekonomskih benefita, te da dokument projektu obezbjeđuje pozitivnu ocjenu.
„Osnovni zaključak je da se ne očekuju značajniji uticaji na prirodnu sredinu u fazi građenja, kao ni u fazi korišćenja sistema, a svi ti uticaji se mogu kontrolisati i smanjiti provođenjem mjera koje su predviđene ovim planom. S druge strane, dosta je pozitivnih uticaja na društvo, prije svega jer će mogućnost navodnjavanja iskoristiti vrlo značajan resurs – obradivo zemljište za razvoj poljoprivrede, pogotovu organske proizvodnje“, istakao je Cukur.
Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja Marko Rikalo kaže da će studijom uticaja na životnu sredinu biti kompletirana projektna dokumentacija, čime će se steći i uslovi za raspisivanje tendera za izvođača radova.
On je rekao da se početak radova na prvoj, tehnički i investiciono najzahtjevnijoj fazi projekta očekuju krajem ove ili početkom naredne godine, a koštaće više od 5 miliona KM, od čega će 85% potrebnih sredstava obezbijediti resorno ministarstvo, kroz program Svjetske banke, dok je 15% obaveza Grada Trebinja.
Prva faza projekta građevinski podrazumijeva izgradnju dvije pumpne stanice – u Zasad polju i Petrovom polju, rezervoara koji će služiti kao vodozahvat za zubački plato, te ugradnju desetak kilometara glavnog transportnog cjevovoda, koji bi povezao pomenute hidrotehničke objekte.
Izgradnjom hidrotehničkog sistema u Trebinjskom polju blizu 1.100 hektara obradive površine dobiće infrastrukturu za navodnjavanje po najsavramenijim metodama, a mještani širokog prigradskog i seoskog pojasa, od Zasad polja do Kremenog Dola – i uslove za intenzivniji razvoj poljoprivredne proizvodnje.
Radio Trebinje