Skupština Crne Gore (Foto:Savo Prelević/mitropolija.com) -
Skupština Crne Gore održaće sjednicu na kojoj se očekuje da budu usvojene izmjene spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, tačno godinu dana nakon što je on donesen.

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić ocijenio je da su izmijenjene i dopunjene sve diskriminatorne i neustavne odredbe.

Kako ističe, izmijenjenom i dopunjenom zakonu, po usvajanju, treba dati šansu određeno vrijeme, a o novom zakonu se može i treba govoriti poslije toga.

- Prijedlogom zakona se poštuje stečeni pravni subjektivitet Crkve i ostalih vjerskih zajednica, a propisano je da se imovinsko-pravni sporovi između države sa jedne i crkava i vjerskih zajednica sa druge strane isključivo mogu rješavati u parničnim postupcima pred nadležnim redovnim sudovima. Svetinje su na taj način dobile sudsku zaštitu - rekao je Džomić za Tanjug.

Prema njegovom objašnjenju, na bazi pravnih principa i jedinstvenog pravnog poretka reguliše se pitanje upisa crkava i vjerskih zajednica u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica, a sve vjerske zajednice koje su upisane u Jedinstvenu evidenciju imaju isti pravni subjektivitet i nema razlike među njima u pravnom smislu.

Sporni crnogorski zakon izazvao je mnogo polemika u javnosti, a prema ocjenama analitičara, osim što je produbio podjele i podstakao revolt sveštenstva i vjernika SPC, izražen i kroz višemjesečne litije, njegovo usvajanje ključno je uticalo na opredjeljenje građana Crne Gore da nakon tri decenije na vlasti Demokratska partija socijalista ode u opoziciju.