Jakša Vučičević (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Istraživač iz Instituta za fiziku u Beogradu Jakša Vučičević osvojio je grant Evropskog istraživačkog savjeta od 1,5 miliona evra za istraživanja koja bi mogla da unesu značajne promjene u ispitivanja takozvanih visokotemperaturnih superprovodnika i drugih pitanja moderne fizike.

Ovo je treći ERC grant koji je dobio neki istraživač iz Srbije, a Vučičević kaže da mu je priznanjem ukazano povjerenje da projekat koji je nedavno započeo može da vodi ka važnim naučnim rezultatima.

Vučičević je pojasnio da njegovi radovi pokušavaju da osvijetle strukturne osobine materijala, koje određuju kritičnu temperaturu za superprovodnost, a da je dugoročni cilj naučne oblasti da se sintetišu materijali koji su superprovodni na sobnoj temperaturi, prenose beogradski mediji.

- Takvo otkriće bi predstavljalo novu industrijsku revoluciju - rekao je Vučičević.

Ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović, koja je prisustvovala predstavljanju trećeg ERC granta na Institutu za fiziku, istakla je da je to sjajna vijest za nauku u Srbiji.

- Od velikog su značaja i finansijska sredstva koja je Vučičević dobio kako bi svoju ideju primijenio i kako bi naše čovječanstvo bilo bogatije za neke nove spoznaje - rekla je Begovićeva i dodala da će u narednih nekoliko godina EU izdvojiti 640 miliona evra kako bi podržala najbolje naučnike.

Direktor Instituta za fiziku u Beogradu Aleksandar Bogojević rekao je da se na primjeru Vučičevića može razumijeti kako izgleda proces "vajanja" vrsnog istraživača u Srbiji.

ERC projekti se dodjeljuju istraživačima koji uspiju da dokažu da imaju ideju, metod ili rezultate koji mogu da promijene tok savremene nauke.