Trebinje je i ovog juna domaćin sedmodnevog međunarodnog kursa na temu „Karakterizacija i inženjering karstnih izdani“, koji organizuje Centar za hidrogeologiju karsta pri Rudarsko-geološkom fakultetu Beogradskog univerziteta, a pod pokroviteljstvom UNESKO-a.


Problematika podzemnih voda kraškog područja i njihovo iskorišćavanje za vodosnabdijavnje i u hidoenergetske svrhe – četvrtu godinu za redom u našem gradu okupila je 20 studenata iz više zemalja svijeta i desetak predavača – domaćih i inostranih eksperta hidrogeologije.
Dr Zoran Stevanović, redovni profesor na departmanu za hidrogeologiju beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta, za Radio Trebinje kaže da je trebinjski seminar o karstnim izdanima već stekao i međunarodnu prepoznatljivost, te da će učesnici, uz predavanja, druženje i razmjenu iskustava, i ove godine imati priliku i za obilazak karstnih terena okoline Trebinja.
„Ove godine imamo povećan interes za kurs iz Sjedinjenih Država i čak sedam učesnika iz Arizone, Teksasa i Kalifornije. Tu su i učesnici iz Hondurasa i Indije, zatim Italije, Njemačke i Mađarske – i naravno zemalja regiona“, ističe Stevanović.
Dodaje da Trebinje nije izabrano samo kao gostoljubivo mjesto – ovo područje za istraživače hidrogeologije karsta prije svega ima poseban stručni značaj.
„Kako je još Jovan Cvijić, utemeljivač karstologije, govorio – ovo je područje ‘najcelcatijeg karsta’. Područje od Neretve do skadarskog bazena zaista je nešto što zadivljuje. Već smo imali jednu stručnu ekskurziju sa dijelom učesnika koji su bili impresionirani ne samo terenima već i inženjerskim rješenjima koja su na ovom prostoru primjenjivana u korišćenju karstnih izdani“, ističe Stevanović za Radio Trebinje.
On je zahvalio preduzeću „Hidroelektrane na Trebišnjici“ na pruženoj logističkoj podršci za kvalitetan rad, te istakao da je interes i grada i regije da promovišu ovakve skupove kako bi i u budućnosti okupljali stručne i naučne radnike iz ove oblasti.
Radio Trebinje