Trebinjac Nikola Ćeranić (49) koji je devet ipo mjeseci bio u ekstradicionom pritvoru u Brazilu, zbog sumnje da je počinio navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Trebinju ratne 1992. godine, sinoć je pušten na slobodu, a sa njegovog imena je konačno skinuta i interpolova potjernica , potvrdila je njegova porodica u Trebinju.


Ćeranića su brazilske vlasti pustile iz ekstradicionog pritvora na osnovu odluke koju je krajem marta donio trebinjski Okružni sud koji mu je ukinuo mjeru pritvora, a njegovog kolegu Jugoslava Tabakovića, osumnjičenoga zajedno sa njim, oslobodio optužbe za ubistvo Bošnjaka iz Trebinja Miralema Dizdarevića.
Obustavu istrage protiv Ćeranića donijelo je nadležno Okružno javno tužilaštvo u Trebinju koje nije imalo dovoljno dokaza da je osumnjičeni počinio navedeni ratni zločin, pa su u Okružnom sudu, postupajući po ovom prijedlogu, donijeli rješenje kojim se ukida pritvor, a onda Ministarstvo pravde BiH podnijelo zahtjev Brazilu za ukidanje ekdtradicionog pritvora.

U Ćeranićevoj porodici navode da će se on svakako žaliti što je neopravdano bio u zatvoru devet ipo mjeseci, ali i zato što je nanesena ljaga cijeloj njegovoj porodici, povrijeđena i njegova i njihova čast i dostojanstvo. S obzirom da je nakon rješenja o Ćeranićevom pritvoru koje je doneseno još 1.9. 2014. godine Okružni sud u Trebinju donio i naredbu o pokretanju Interpolove potjernice, uhapsile su ga brazilske vlasti u gradu Indiatuba, oko 45 kilometara sjeverozapadno od Sao Paola, jer se u međuvremenu zaposlio na prekookeanskim brodovima.
Ćeranića koji je u ljeto 1992. godine bio pripadnik Specijalne jedinice MUP-a RS, tužilaštvo je teretilo da je zločin počinio sa još dvojicom svojih kolega, Daliborom Đurovićem koji je u međuvremenu preminuo i Jugoslavom Tabakovićem koji je u martu, nakon sudskog procesa koji mu je teško pao, oslobođen u Okružnom sudu u Trebinju ove optužbe - zbog neutemeljenosti navodnih dokaza. Tabaković je tada izjavio da je od stresa obolio, dobivši šećernu bolest i kožno oboljenje i da mu je od tada narušeno zdravlje, jer nikada neće moći zaboraviti stres tokom suđenja i neugodni osjećaj u sudnici, a da, kako jer tada rekao, nijedan od njih nisu bili ništa krivi, jer su on i njegove kolege Dizdarevića toga dana samo sproveli u trebinjsku Policijsku stanicu radi saslušanja i da dalje o njemu nisu znali ništa…
Nezavisne novine