Skupština grada Trebinja na 4. sjednici usvojila je danas informaciju o stanju prenesenih neizmirenih obaveza, prema kojoj ukupna dugovanja Grada Trebinja iznose 6.340.000 KM, a na prijedlog skupštinske većine usvojen je i zaključak da se nasljeđeni dug pokrije kreditnim zaduženjem.


Prema izvještaju Odjeljenja za finansije prenesene i neizmirene obaveza prema zaposlenim radnicima i dobavljačima iznose 1.637.000 KM, po osnovi sklopljenih a neisplaćenih ugovora za kapitalne projekte 822.000 KM, za sudske presude 1.526.000 KM, za prošlogodišnji regres radnicima 172.000, te nevraćene pozajmice sa računa od hidroakumulacija 2.183.000 KM.
Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da visina nasljeđenih obaveza najbolje svjedoči o neodgovornom ponašanju prethodne gradske vlasti, te o kakvom se finansijskom stanju danas nalazi Grad Trebinje.
Jedina mogućnost je da se zadužimo da bismo finansijski poravnali ono šta nas je sačekalo u fiskalnoj 2017. godini. Dug koji nam je prethodna gradska administracija ostavila plaćaće generacije, kroz socijalna davanja, plate radnika, investicije, sport…“, naglasio je Petrović.
Skupština je usvojila i odluke o izradi Strategije razvoja od 2018. do 2028. godine i Urbanističkog plana Trebinja, a prihvaćena je i informacija Centra javne bezbjednosti Trebinje u stanju bezbjednosti na području grada u drugoj polovini prošle godine.
Za sekretara Skupštine grada imenovan je Velibor Bodiroga. Opozicija napustila zasjedanje
Nakon usvajanja dnevnog reda dopunjenog sa šest novih tačaka, odbornici SDS-a i PDP-a napustili su skupštinsko zasjedanje, jer, kako tvrde, praksa izmjena utvrđenog dnevnog reda na samoj sjednici odbornicima ne ostavlja dovoljno vremena da kvalitetno analiziraju nove materijale.
Gradonačelnik Luka Petrović sa dnevnog reda povukao je inicijativu o reorganizaciji JZU „Dom zdravlja“ Trebinje, a kako je obrazložila direktor ove ustanove Branka Drašković, inicijativa se odnosila na pismo namjere jedne privatne stomatološke ambulante da preuzme odjeljenje stomatologije Doma zdravlja, a od čega se, kako je istakla, odustalo zbog zakonskih nedorečenosti i ograničenja.
Sa dnevnog reda povučena je i zatražena saglasnost od Skupštine grada na Listu spomenika i spomen obilježja od velikog značaja za Grad Trebinje, a zbog odsustva konsenzusa u komisiji Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, koja je trebalo da utvrdi prijedlog liste.
Kusturica u Trebinju gradi multipleks bioskop?
Među naknadno uvrštenim tačkama dnevnog reda zasjedanja koje je u toku je i izjašnjavanje skupštine povodom pisma namjere privrednog društva „Lotika“ u vezi sa izgradnjom multipleks bioskopa u objektu Kulturnog centra Trebinje.
Radio Trebinje