Zbog jutarnjeg mraza, koji je i na jug Hercegovine donijela zakašnjela aprilska „zima“, izvjesne su štete na poljoprivrednim zasadima, mjestimično i značajnijeg obima, posebno u vinogradima i na voćarskim kulturama, ali će se pravo stanje, kažu stručnjaci – znati tek za nekoliko dana.


Prema riječima Rada Drinjaka, šefa odsjeka za poljoprivredu u Odjeljenju za privredu Grada Trebinja, najveće štete mogli bi pretrpjeti zasadi vinove loze i voćaka koje su bile u različitim feno fazama, odnosno od cvjetanja do zametka ploda – a posebno na području Ljubomira, Zubaca, Lastve, Petrovog polja i mjestimično Popovog polja, gdje su temperature uvijek niže nego u gradskom području.
Drinjak za Radio Trebinje kaže da se na povrtlarskim kulturama ne mogu očekivati značajnije štete.
„Krompir će se regeneristi. Ali sve biljke su pretrpjele stres od niskih temperatura, što se mora odraziti kroz privremeno zaostajanje u razvoju. Najmanja šteta je kod strnjih žita“, pojašnjava Drinjak.
Dragiša Bašić, rukovodilac voćarske proizvodnje u AD „Popovo polje“, kaže za Radio Trebinje da je jutros na plantažama ovog privrednog društva u Dubljanima izmjerena temperatura od 1,5 stepeni ispod nule, da su već izvjesne štete na zasadima trešanja i vinove loze, ali će se razmjere znati tek za dva ili tri dana.
Da je još rano za ozbiljnije prognoze potvrđuje i Janko Milojević, agronom u „Agrofinu“, gdje je s ciljem ojačavanja imuniteta vinove loze preduzeto preventivno tretiranje zasada aminokiselinama.
Prva ocjena stanja je, navodi Milojević, da će u vinogradima najvećeg proizvođača grožđa u RS „biti šteta, ali i da one neće biti značajne“, te da se veća oštećenja na čokotima očekuje na zasadima u Petrovom polju, nego u Zasad polju.
U Trebinju je jutros u 8 časova izmjerena temperatura od 3 stepena Celzijusa.
U Meteorološkoj stanici dodaju da je najniža temperatura jutros bila 1 stepen, dok je 5 cm iznad tla iznosila – jedan stepen ispod nule.
Radio Trebinje