Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović danas je najavio da će Grad zajedno sa "Elektroprivredom Republike Srpske" na ljeto početi rekonstrukciju gradskog parka, koja je počela prije više od 10 godina, u kojem se nalazi Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma.



Na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, Petrović je istakao da će kompletan park i šetačke zone biti osvijetljene, popločane i ozelenjene.
"Biće postavljen sistem za navodnjavanje tako da će to biti jedan od najljepših parkova u širem regionu, baš onakav kakav je svojevremeno želio i Jovan Dučić", naveo je Petrović i dodao da će cjelokupni radovi biti završeni u oktobru.



Petrović je, obraćajući se okupljenima građanima ispred Spomenika, istakao da srpski narod nije bio agresorski, već da je uvijek branio svoje ognjište.
"Ovaj dan treba da obilježavamo kao Dan pobjede nad fašizmom i velika je vrijednost da Trebinje ima u obavezi da se na ovaj dan pojavljuje na ovom mjestu, tekovini antifašizma", rekao je Petrović.

Predsjednik lokalnog SUBNOR-a Slavko Šanjević poručio je da žrtve ne smiju biti zaboravljene, kao ni tekovine antifašizma, kojem su doprinijele i mnoge generacije Trebinjki i Trebinjaca.
"Mi smo narod koji se u svakom ratu našao na strani pobjednika. Time se ponosimo, iako nam je svaki rat bio nametnut svaki smo platili skupo", rekao je Šanjević.
Dan pobjede nad fašizmom u Gradskom parku obilježen je polaganjem cvijeća na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma i minutom ćutanja, te evociranjem uspomena i odavanjem pošte za 1.900 boraca iz ovog kraja koji su stradali u borbi protiv najvećeg zla čovječanstva.
Spomenik u trebinjskom gradskom parku podignut je 1953. godine.
Srna