U okviru projekta "Poštovanje prava crnogorske nacionalne manjine", u Trebinju je održan okrugli sto o položaju Crnogoraca u najjužnijem gradu Srpske, te promovisana crnogorska tradicionalna jela. Ovaj, i slične projekte, sprovodi jedno od dva udruženja Crnogoraca, koja djeluju u Trebinju.


S obzirom na to da su Hercegovina i Crna Gora, kroz istoriju, bili naslonjeni jedni na druge, prirodno je da dio stanovništva u Trebinju čine pripadnici crnogorske nacionalne manjine. Grad Trebinje podržava aktivnosti udruženja, istaknuto je na skupu.
- Trerbinje je vodeći grad u Republici Srpskoj po broju članova crnogorske nacionalne manjine i mi to doživljavamo kao prednost i privilegiju. Trebinje je grad otvorenog srca, bez obzira na različitosti - navodi Zoran Milošević, načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja.
Godinama, trebinjska udruženja crnogoraca održavaju vezu sa lokalnim institucijama. Ovom prilikom predstavljena je crnogorska nacionalna kuhinja, koja se ne razlikuje mnogo od tradicije Hercegovine.
Uprava za dijasporu, pri Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore, pomaže iseljenička udruženja u svijetu. Učestvovala su u kreiranju zakona o crnogorskim iseljenicima, a sa trebinjskim udruženjima Uprava je u stalnom kontaktu.
- Pomažemo organizaciju određenih manifestacija i jačamo saradnje Crne Gore i naših iseljenika - kaže Zoran Đukanović, iz Uprave za dijasporu Crne Gore.
Osim lokalnih, projekat je okupio i predstavnika entitetskih i institucija BiH i Crne Gore, a pomogli su ga Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Grad Trebinje i institucije iz Crne Gore.
RTRS