Gradnja sigurne kuće u Trebinju trebalo bi da počne ove godine, a u toku su razgovori sa predstavnicima Gradske uprave o iznalaženju adekvatne lokacije, rekla je Srni direktor Fondacije „Ženski centar“ Trebinje Ljiljana Čičković.


Ona kaže da je ovo konačno završna faza priprema za početak gradnje nakon 13 godina upornog rada i truda da trebinjska regija dobije objekat u kome bi žene koje trpe nasilje u porodici mogle da pronađu utočište.
Čičkovićeva je veliku zahvalnost uputila lokalnoj vlasti, od koje, kako kaže imaju veliku podršku.
„Obezbijedili smo manji dio sredstava za gradnju objekta, a radimo na tome da iznađemo još novca“, kaže Čičkovićeva.
Kapacitet objekta bi bio 20 ležajeva, ali moguće je da taj broj bude i manji ukoliko ne budu obezbijedili dovoljno novca.
„S obzirom da na 10.000 stanovnika prema standardima EU ide jedan ležaj, za Hercegovinu bi to bilo sedam ležajeva, s tim što moramo imati na umu da jedna žena u prosjeku vodi sa sobom dvoje djece“, pojasnila je Čičkovićeva.
Ona je podsjetila da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila i podržala plan primjene strategije borbe protiv nasilja u porodici gdje je na prijedlog ministra porodice, omladine i sporta Jasmine Davidović uvršteno otvaranje još jedne sigurne kuće i to najvjerovatnije u Trebinju.
Čičkovićeva napominje da se u „Ženski centar“ svakodnevno javljaju žene – žrtve nasilja u porodici i da već odavno postoji potreba za sigurnom kućom za područje istočne Hercegovine.
SRNA