Trebinjci će ovog mjeseca na birališta. 18. i 19. marta održaće se izbori za članove Savjeta mjesnih zajednica. Već iduće sedmice slijedi predaja kandidatura.


Oni koji će nakon sedam godina pauze moći da glasaju baš i nemaju velika očekivanja, jer se uglavnom i ne sjećaju kakvu konkretnu korist imaju od mjesnih zajednica.
Nedostatak sredstava, nedostatak volje, najslikovitiji je prikaz stanja u trebinjskim mjesnim zajednicama. Koliko su bile prava adresa za građane, potvrđuju i brojni neriješeni problemi poput asfaltiranja, tehničke vode, igrališta za djecu.
“Dobili smo odgovor da nisu riješeni jer je bilo prioritetnijih poslova da urade. Ja se slažem da je bilo prioritetnijih poslova, ali ne treba zanemariti da je ovo ipak centar”, podsjeća Milovan Rosić, predsjednik Savjeta MZ Centar.
Nove trebinjske vlasti počele su s reorganizacijom mjesnih zajednica. Izbori su prvi korak. Novoizabrani članovi savjeta trebalo bi da imaju značajniju ulogu u kreiranju politika Gradske uprave.
“Rad članova savjeta mjesnih zajednica je zamišljen da budu veza na terenu između gradske uprave i građana. Novom odlukom koja je donesena na skupštini sve mjesne zajednice su podijeljene u sektore i svaki sektor mora imati svog predstavnika u mjesnoj zajednici”, izjavio je Nenad Milićević, načelnik Odjeljenja za opštu upravu Grada Trebinje.
Trebinjski opozicionari poteze nove lokalne administracije tumače sasvim drugačije. Reorganizacija mjesnih zajednica za njih je samo priprema terena s dobro poznatim ciljem.
“Svrha predstojećih izbora za članove savjeta mjesnih zajednica organizovanih u sektore jeste težnja da se ovlada glasačkim tijelom, odnosno da se glasačko tijelo stavi pod kontrolu jedne političke partije pred predstojeće izbore 2018. godine”, kazao je Zoran Anđušić, odbornik PDP-a u Skupštini Grada Trebinja.
“Što se tiče sektora to nema nikakve veze sa izborima 2018. godine. To se radi da bi jedan čovjek ima što manji sektor za obilazak i uspostavu komunikacije sa građanima”, rekao je Milićević.
Svi koji žele da se kandiduju moraju prije toga da prikupe i dovoljan broj potpisa građana u svojoj mjesnoj zajednici. Članovi Savjeta neće primati bilo kakvu novčanu naknadu za taj posao, ali trebinjske vlasti poručuju da će Gradska uprava naći način da nagradi najaktivnije i najuspješnije mjesne zajednice.


ATV