U trebinjskom Centru za kulturu danas su učenicima četvrtih razreda srednjih škola sa ovog područja prikazana dva filma o uzrocima i posljedicama saobraćajnih nezgoda.



Autor filma "Život poslije života" Sanja Jokić istakla je da ostvarenje ima edukativnu i preventivnu funkciju.
"Edukativni cilj je da se prikaže da lica sa invaliditetom zaslužuju bolji i ravnopravniji status u društvu, a preventivni - da upozori buduće mlade vozače na potencijalno rizično ponašanje u saobraćaju", kaže Jokićeva, koja je u saobraćajnoj nezgodi teže povrijeđena.
Dijeleći sa srednjoškolcima svoje iskustvo i borbu o prilagođavanju nakon nezgode, Jokićeva je rekla da je željela da upozori mlade, jer oni najčešće sjedaju za volan pod uticajem alkohola i opijata.
"Ja nisam akter filma, ali sam preko životnih priča mojih prijatelja Slobodanke Škobić i Ive Matiševića ispričala i svoju životnu priču. Svima nama može to da se dogodi, zato treba da što više upozoravamo i pričamo o tome, jer ovo ne smije da bude tabu tema", navela je Jokićeva.
Jelica Lubura, koja se bavi bezbjednošću saobraćaja u Auto-moto savezu Republike Srpske napomenula je da će ovaj savez sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja Srpske ove školske godine, kao i narednih, sprovoditi preventivnu aktivnost "Mladi kao rizična grupa u saobraćaju".
Ona je navela da su prikazivanjem filmova "Život poslije života" i "Jedna sekunda" željeli prvenstveno djelovati na promjenu stavova mladih vozača, jer njihovo nedovoljno vozačko iskustvo i mladost dovode do toga da prave saobraćajne greške i krše propise ne razmišljajući o posljedicama.
Lubura je apelovala da maturanti nakon maturskih večeri, koje uskoro slijede, ne sjedaju za volan pijani.

Nakon prikazivanja filmova, svi učesnici su imali priliku da probaju naočari koje simuliraju uticaj alkohola na organizam čovjeka.
Učenicima se obratio i inspektor u Sektoru za bezbjednost saobraćaja Trebinje Siniša Jovanović koji je istakao da je najvažnije da mladi vozači, kao i budući vozači, shvate da su pravila u saobraćaju stvar kulture i njihove zaštite, a ne stvar kazni koje moraju da plate.
Prikazivanje filmova organizovala je Policijska uprava Trebinje zajedno sa Auto-moto savezom Republike Srpske i Agencijom za bezbjednost saobraćaja Srpske.
SRNA