U tri osnovne škole u Trebinju u narednoj školskoj 2017/2018. godini biće upisano 285 prvačića ili jedno odjeljenje više nego prethodne godine, potvrđeno je za Radio Trebinje.


U Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“ u Bregovima upisano je 120 đaka prvaka i biće formirano pet odjeljenja, rekla je Ivana Tasovac, pedagog u ovoj školi.
„U odnosu na prošlu školsku godinu imamo više 24 učenika. U matičnoj školi je upisano 116 prvačića, dok će u područna odjeljenja u Lastvi biti upisana dva učenika, a na Ljubomiru i Dražin Dolu po jedan učenik“, istakla je Tasovac.
Prema riječima Biljane Mastilović, pedagoga u Osnovnoj školi „Sveti Vasilije Ostroški“ u Gorici upisano je 75 prvačića, osam manje u odnosu na prošlu godinu.
„Ministarstvo za prosvjetu u kulturu RS nam je odborilo da u ovoj školskoj 2017/2018. godini upišemo četiri odjeljenja kao i prošle godine na našu veliku radost, jer će nastavnici imati istu normu“, navela je ona.
U centralnu školu „Vuk Karadžić“ u Policama ove godine je upisano 85 učenika i biće formirana četiri odjeljenja, a u područnom odjeljenju Petrovo Polje pet učenika. To je za deset učenika više nego prošle godine, kazali su u školi.
U dvije trebinjske osnovne škole smatraju da je nepoštovanje upisnih područja i ove godine dovelo do većeg broja učenika u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, iako, po mestu stanovanja, ne pripadaju toj školi.
Direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Trebinju Dragan Mrdić izrazio je nezadovoljstvo zbog toga što roditelji ne poštuju upisno područje.
„Već godinama postoji ovaj problem. Imamo situaciju da je 19 roditelja dobilo saglasnost resornog ministarstva da im djeca pređu u školu u Bregovima. Po novom zakonu, koji je stupio na snagu 20. maja, od sljedeće školske godine takva odobrenja moći će davati samo lokalna uprava, što će, promijeniti situaciju i nadam se da će se poštovati upisno područje“, pojasnio je za Radio Trebinje Mrdić.
Radio Trebinje