Film "Na mliječnom putu", scenariste i reditelja Emira Kusturice, premijerno je prikazan u Trebinju.



Uoči prikazivanja filma, Kusturica je sinoć na konferenciji za novinare rekao da je zaplet građan od tri istinite priče povezane u jednu savremenu ljudsku dramu, a "utemeljen na ljepoti prizora" koji je kao pozornica na najbolji način upotpunjuje.
"Vrlo sam srećan što smo sve što u Hercegovini postoji, a što nam je bilo na dohvat ruke, snimili i, na sreću filma, praktično imali pozadinu ispred koje se dešavala velika ljudska drama. A ta drama nije vezana samo za iskustva naših ratovanja, kojih je bilo mnogo, nego je sublimirala u univerzalnu ljudsku dramsku priču, koja je vezana za sve ratove ovog svijeta", istakao je Kusturica.
On je dodao da ga posebno raduje što se film prikazuje u renoviranom bioskopu u Trebinju, pa će publika moći da vidi i čuje sliku i ton, sa kvalitetom u kakvom su brižljivo i kreirani u produkciji.

O iskustvima tokom snimanja filma, saradnji sa glumcima, ali i Trebinjcima govorila je glumica Sloboda Mićalović, koja je istakla da nosi pozitivne utiske i da se u Trebinju osjeća domaćom.
Ona je navela da joj je posebno drago što su prikazane prirodne ljepote koje posjeduje Trebinje i cijela Hercegovina.
Iskustva tokom snimanja filma podijelio je i Trebinjac Aleksandar Sarić, koji je prvi put imao ulogu u nekom filmskom ostvarenju.
"Najveće bogatstvo za mene je što mi je profesor Kusturica dopustio da uđem u svijet poznatih ličnosti, da vidim kako oni žive i razmišljaju i da spoznam da su i oni, kao i mi, samo obični ljudi", naveo je Sarić.
Nakon završetka filma trebinjska publika je dugim apluzom pozdravila Kusturicu, Mićalovićevu, te glumce koji su prvi put glumili u filmu "Na mliječnom putu".
Srna