U budžetu Grada Trebinja za ovu godinu nisu planirana sredstva za mehaničku zaštitu platana, ali će po potrebi biti angažovana stručna lica za zaštitu i brigu o simbolu grada, potvrdila je Srni načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne djelatnosti Janja Ćapin.Ona ističe da će platani koji nisu mehanički tretirani do sada dobiti takvu zaštitu sljedeće godine.
Ćapinova podsjeća da je u Trebinju prošle godine boravio tim eksperata za ispitivanje i njegu stabala, koji su konstatovali da je stanje 16 platana u centru grada zadovoljavajuće, s tim što im je potrebna redovna godišnja hemijska zaštita.

Ona navodi da je prije mjesec dana obavljena prva ovogodišnja hemijska zaštita platana, napominjući da ovom drveću ne odgovara popločan teren koji ih okružuje.
"Na drveću već duži niz godina postoji i gljiva apiognomonija veneta, čijem razvoju pogoduju česte vremenske oscilacije, što dovodi do opadanja, odnosno sušenja lista", ističe Ćapinova.
Najstariji platani u Trebinju posađeni su za vrijeme austrougarske vlasti 1895. godine na prostoru današnje bašte "Platani", gdje ima 16 stabala.
SRNA