Trebinje je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u BiH, a Trebinjci su shvaliti da to mogu iskoristiti za dodatnu zaradu, pa se koristi svaki kvadrat viška stambenog prostora za iznajmljivanje gostima sa strane.


Na najpopularnijim internet sajtovima za smeštaj Trebinje je uveliko zastupljeno, a privatni apartmani i sobe nude se u svim delovima grada.
Dok su sajtovi puni, na spisku trebinjske Turističke organizacije su svega 2 privatna apartmana.
U ovoj organizaciji kažu da je registrovano oko 1300 ležajeva, uglavnom u hotelima i motelima u Trebinju, a da neregistrovanih ima bar još toliko.
Smeštajni kapaciteti se ne legalizuju kako bi se izbeglo plaćanje poreza i boravišne takse, čime lokalna i republička turistička organizacija gube veliki novac.
Problem se ponavlja iz sezone u sezonu, a rešenje se još ne nazire.
– To je problem svih turističkih gradova i mnogo većih od Trebinja. Visina boravišne takse je 2 KM po noćenju za hotele, motele i apartmane koji imaju više od 16 ležajeva, dok manji apartmani plaćaju 25 KM po krevetu godišnje – objašnjava v.d. direktora trebinjske Turističke organizacije Marko Radić.
On kaže da je lani od boravišne takse naplaćeno oko 80 hiljada KM, i da turističke organizacije bolju naplatu očekuju nakon izmena Zakona o turizmu, čiji bi se nacrt trebao naći pred poslanicima NS RS u aprilu.
– Ovim izmenama vlasnici apartmana neće više biti prijavljeni kao samostalni preduzetnici, već će potpisivati ugovor direktno sa Turističkom organizacijom, što će im smanjiti namete – navodi Radić i dodaje da se novac od boravišne takse koristi za promociju turizma grada.
Prošle godine prijavljeno 52.000 noćenja
Crno tržište u turističkom smeštaju omogućava i to što nema turističke inspekcije.
U inspekcijama navode da tržišni inspektor ima ovlaštenja da proveri svaku sobu koja nije prijavljena kao zauzeta u smeštaju koji je već registrovan.
– Prava sezona kada su apartmani zauzeti traje 2 meseca. Za tako kratak period ne isplati se registrovati kao samostalni preduzetnik, jer imate mnogo dadžbina cele godine, koje ne možete isplatiti od izdvanja ležajeva leti. Ako misle da se registrujemo mora se nešto menjati jer smo u protivnom svi na gubitku – rekao je „EuroBlicu“ jedan od vlasnika aparmana u Trebinju.
Dobre ocene za hotele
U Trebinju je prošle godine registrovano preko 52.000 noćenja, a broj noćenja u prvom mesecu ove godine povećan je za 12 odsto u odnosu na isti period lani.
Trebinjske hotele i motele turisti koji su boravili u njima na sajtovima ocenili su sa najvišim ocenama, od 8 do 10, a dobre ocene dobili su i privatni apartmani.
Dubravka Čolović/Blic