Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović danas je u Trebinju uručila nagrade djeci iz predškolskih ustanova za najbolja tri likovna rada o temi "Moja porodica", čime je obilježen 15. maj - Međunarodni dan porodice.Centralna manifestacije ove godine održava se u Kulturnom centru u Trebinju, a organizovali su je Ministarstvo i grad Trebinje.
Davidovićeva je istakla da je obilježavanje ovog datuma važno da bi se podigla svijest u društvu o značaju porodice, te navela da je jedan od najvećih problema sa kojima se susreće društvo pad nataliteta.
"Bračni parovi imaju i veliki problem sa sterilitetom", rekla je Davidovićeva, navodeći da taj problem ima 15 do 20 odsto bračnih parova.
Ona je dodala da nadležno Ministarstvo podržava porodicu posredstvom različitih finansijskih pomoći, pomaže tri sigurne kuće u Republici Srpskoj, finansijski podržava udruženja koja se bave podrškom porodice, škole, vrtiće, staračke domove, kao i vladine i nevladine organizacije.

Davidovićeva je danas obišla i porodilišta u Trebinju i Nevesinju gdje je porodiljama uručila poklon pakete.


Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, ukazujući na značaj porodice kao stuba i ćelije cjelokupnog društva, naglasio je da bez porodice nema napretka, ni mjesne zajednice, niti gradske uprave, regije, Republike Srpske.
"Zato je potrebno prepoznavati probleme djeteta, odnosa u porodici, vaspitavanja, te pristupiti rješavanju krupnih socijalnih problema, što je obaveza svake vlasti", rekao je Petrović.
On je izrazio zadovoljstvo što se centralna manifestacija Međunarodnog dana porodice obilježava u Trebinju.

Na konkurs o temi "Moja porodica" stiglo je 700 radova iz 29 vrtića iz Republike Srpske.
Prvonagrađena Jana Dunđerović iz Vrtića "Budućnost" iz Bileće dobila je 1.000 KM, drugonagrađena Ana Nedić iz Vrtića "Majka Jugović" iz Doboja 750 KM, a treća nagrada i 500 KM pripala je Anji Stjepanović iz Vrtića "Radost" iz Bratunca.
U Kulturnom centru na centralnoj manifestaciji izveden je bogat muzički program u kome su učestvovali učenici Muzičke škole i djeca iz trebinjskih vrtića.
SRNA