Udruženje porodica sa problemom steriliteta "Bebe" iz Trebinja pozvalo je danas Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske da obezbijede uslove i omoguće besplatan treći postupak vantjelsene oplodnje za buduće roditelje u Srpskoj.



U pismu upućenom navedenim institucijama navodi se da bi trećim postupkom bile obuhvaćene žene koje u prva dva postupka vantjelesne oplodnje nisu uspjele da ostvare ili iznesu trudnoću, te napominje da bi bila značajno manja godišnja izdvajanja u odnosu na prva dva postupka, imajući u vidu uspješnost vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj.
"Uvođenje besplatnog trećeg postupka značio bi mnogo roditeljima koji nisu u mogućnosti da finasiraju procedure vantjelesne oplodnje, a ne žive u opštinama koje za taj postupak izdvajaju sredstva", navode u Udruženju.

U pismu se ističe da bi one opštine koje su do sada izdvajale novac za treći postupak novac mogle da preusmjere za četvrti, čime bi bio napravljen veliki napredak u borbi protiv steriliteta i pada nataliteta u Republici Srpskoj.
Iz Udruženja su pozvali Vladu i Narodnu skupštinu Republike Srpske da što prije pokrenu inicijativu i donesu zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji po uzoru na nedavno doneseni zakon u Srbiji, te da se stvore uslovi za dodatni razvoj vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj.
"Vantjelesna oplodnja se u Republici Srpskoj radi 14 godina, a od 2011. godine republički Fond zdravstvenog osiguranja pokriva troškove dva postupka vantjelesne oplodnje za parove kojima je to jedini način da ostvare potomstvo", navodi se u pismu i dodaje da je vantjelesnom oplodnjom u Republici Srpskoj do sada rođeno 900 beba.
Uduženje "Bebe" iz Trebinja postoji već sedam godina i djeluje na području istočne Hercegovine. U Udruženju ima 180 porodica i 72 bebe.
SRNA