Bogosluženjem na ostacima stare crkve u selu Kočela danas je ozvaničen početak obnove ovog hrama, koju su pokrenuli mještani i seoski crkveni odbor.


Kako je danas rečeno, obnova bi trebalo da košta 50.000 KM, a radovi počinju već naredne sedmice.
Na bogosluženju je bio i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je mještanima obećao da će Gradska uprava pomoći obnovu u vrijednosti polovine potrebne investicije, a kako se čulo od mjesnog paroha Miloša Lovrića, koji je mještanima prenio blagoslov episkopa Grigorija – podrška neće izostati ni od Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.
„To će biti naša obaveza, kako bi pospješili život u ovom selu, jer je obnova crkve dobar preduslov obnavljanja života sela. Iako veliki dio ovdašnjih mještana živi u Trebinju, selo ipak nije zanemareno – obrađuju svoju zemlju, gaje pčele i u selu su svakodnevno“, istakao je gradonačelnik Petrović.
Ostatak sredstava biće obezbijeđen prilozima mještana.
Crkva je posvećena Svetoj Varvari i pretpostavlja se da je izgrađena još u drugoj polovini 15. vijeka. Ni predanje ne pamti vrijeme kad je na bogosluženja okupljala narod ovog kraja, a u ruševnom stanju je vjerovatno već vijekovima.
Mještani se nadaju da će slavu crkve – Svetu Varvaru, 17. decembra, ove godine proslaviti pod njenim obnovljenim krovovima.
Radio Trebinje