Informativni centar BIHAMK-a 2016. godine zvanično je pokrenuo projekat "Videonadzor specifičnih mikrolokacija puteva u Bosni i Hercegovini" i  do sada su postavljene 62 kamere, a u planu je proširivanje liste lokacija, kao i modernizacija postojećih.

Portal Trebinje Danas je stoga na svom portalu aktivirao servis GPOKO preko koga jednim klikom možete pogledati stanje na važnijim Graničnim prelazima i putevima u BiH.

https://www.trebinjedanas.com/gpoko

web-kamere.jpg

Koordinatorica Informativnog centra BIHAMK-a Bisera Hašimbegović rekla je Feni da je uključenjem web kamera dobijen novi, moderno koncipiran sistem informisanja.

Na taj način omogućeno je, dodala je, da vozači u svakom trenutku dobiju aktuelne i korisne informacije o frekvenciji saobraćaja na graničnim prelazima i zastojima na odabranim lokacijama te mogućnost da boljim planiranjem putovanja izbjegnu dugotrajnija čekanja i eventualne zastoje.

Istaknula je da pored redovnih aktivnosti na informisanju o stanju na putevima, BIHAMK posebnu pažnju posvećuje i "praćenju" saobraćaja na najfrekventnijim putnim pravcima, autoputevima, planinskim prevojima, graničnim prelazima, kao i u urbanim sredinama tokom cijele godine.

Video nadzor postavljen je na najfrekventnijim saobraćajnicama - raskrsnicama, graničnim prelazima i naplatnim rampama.

Pitanje postavljanja kamera i drugih informativnih sistema na bh. saobraćajnicama naročito je postavljeno nakon početka rekonstrukcije tunela Vranduk, što je uzrokovalo višemjesečne kilometarske kolone vozila i duga čekanja na prolazak kroz tunel svih onih koji se kreću u pravcu Zenica-Doboj.

Puštanje dvosmjernog saobraćaja kroz tunel očekuje se do kraja oktobra, ističu nadležni, i napominju da je u pitanju kompleksna rekonstrukcija.

Direktor Javnog preduzeća Ceste Federacije Bosne i Hercegovine Ljubo Pravdić  najavio je ranije ove sedmice da će u saradnji s BIHAMK-om biti postavljena i druga web-kamera te da će  moći uživo da se prati stanje na putu i iz pravca Doboja i iz pravca Zenice.

“Oni koji ne žele da čekaju, s malim vozilima, mogu se preusmjeriti na regionalni put”, objašnjava Pravdić i dodaje da će BIHAMK na navigacije slati informacije kako bi svi stranci koji prolaze tom saobraćajnicom na kamerama mogli da vide da se u Nemili skreće na alternativni put.

BIHAMK će, tvrdi Pravdić, odrediti vozilo koje će permanentno da kruži na pravcu Nemila - Zenica da u slučaju bilo kakvih kvarova može pružiti osnovnu pomoć svim učesnicima u saobraćaju.

Prema podacima Google Analitycsa, najposjećeniji sadržaj na BIHAMK-ovoj web stranici u 2018. godini bio je pristup videonadzoru saobraćaja.

BIHAMK je prošle godine postavio i novu aplikaciju za pametne telefone koja takođe omogućava bolja planiranja putovanja, a korisnici mogu da dobiju detaljne informacije o stanju na putevima, provjere web-kamere i dobiju upozorenja o radarskim kontrolama.