U Trebinju su se danas okupili predstavnici gradova Trebinje, Dubrovnik i Herceg Novi da bi razgovarali o kreiranju zajedničkih projekata s ciljem doprinosa boljoj saradnji ovih susjednih gradova.Riječ je o drugoj od tri faze "Akademije liderstva", a obuhvata razradu zajedničkog projekta koji bi bio finansiran iz dostupnih evropskih fondova.
Na skupu je rečeno da su Trebinje, Dubrovnik i Herceg Novi na putu realizacije prvog zajedničkog projekta prekogranične saradnje koji se odnosi na turizam, jer je to "veza ova tri grada".
Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović izrazio je zadovoljstvo što je Trebinje domaćin ovakvog skupa koji je okupio predstavnike vlasti tri susjedna grada, što će doprinijeti i njihovoj boljoj saradnji i međusobnim odnosima.
"Sigurno da će ovakvi skupovi doprinijeti realizaciji zajedničkih projekata ovih gradova", rekao je Petrović.
Kada je riječ o skorom sastanku gradonačelnika Trebinja i Dubrovnika, Petrović je istakao da se o tome još nije razmišljalo, jer je sada u susjednom hrvatskom gradu predizborno stanje.
Andrea Novaković iz dubrovačke razvojne agencije "Dura" kaže da je cilj kreirati zajedničke projekte, razraditi ih na ovakvim okupljanjima i finansirati ih u kasnijim fazama iz dostupnih evropskih fondova.
"Najinteresantnije je raditi na temama jačanja zemalja. Zajednička veza sva tri grada je turizam", istakla je Novakovićeva i izrazila nadu da će ovaj i slični zajednički projekti dobiti "zeleno svjetlo" za finansiranje.
Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja Dražen Bošković istakao je da je ova agencija organizator u saradnji sa dubrovačkom Durom, a da je pokrovitelj događaja Savjet Evrope.

Na ranijem sastanku je istaknuto da prekogranična saradnja između Dubrovnika, Trebinja i Herceg Novog do sada nije rezultirala nijednim zajedničkim projektom, te da se došlo do zaključka - da se ne može za isti projekat lobirati sa više strana.
"Ljudi koji ocjenjuju projekte treba da budu uvjereni da imamo jedan zajednički cilj i da inicijativa dolazi sa jedne strane. To je preduslov da projekt prođe", rečeno je na ranijem sastanku.
Učesnici smatraju da je za "prolaz" projekata neophodna podrška politike.
SRNA