U Goraždevcu kod Peći danas će biti služen parastos povodom obilježavanja 16 godina od ubistva dvojice srpskih dječaka Ivana Jovovića i Pante Dakića i ranjavanja četvoro srpske djece na koje su albanski teroristi 13. avgusta 2003. godine dok su se kupala na rijeci Bistrici ispalili više rafala iz automatskog oružja.pomen-gorazdevac.jpg
Nepoznate osobe iz kalašnjikova su pucale na grupu srpske djece koja su se kupala na Bistrici i ubile Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (12).
U zločinu u Goraždevcu, jednom od četiri najveća nad Srbima koji se desio nakon dolaska mirovnih snaga na KiM, teško su ranjeni Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13). Ubijenima tog 13. avgusta 2003. godine danas će u lokalnoj Crkvi presvete Bogorodice biti služen pomen.gorazdevac-pomen.jpg
U stotinu "gole djece" koja su se kupala na Bistrici, 500 metara od centra sela, prema tvrdnjama roditelja, pucano je sa 78 metaka u dva rafala i jednom pojedinačno.
Zbog nedostatka dokaza, desetak godina kasnije Euleks je zatvorio istragu koju je preuzeo od Unmika.
Roditelji ubijenih i dalje su razočarani, jer zločici nisu izvedeni pred lice pravde, iako su, kako tvrde, poznati.
Kosovski predsjednik Hašim Tači 2016. je prvi i jedni put bio u Goraždevcu i položio vijence. Tada je obećao da će raditi na tome da se svaki zločin rasvijetli i kazni.
Napadači na srpsku djecu nisu otkriveni i pored obećanja tadašnjeg šefa Unmik policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice", a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio Unmik.
UNMIK je tada saopštio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz 'kalašnjikova' na grupu od oko 50 djece i mladih iz goraždevačke enklave".
Kosovska policija saslušala je 75 svjedoka, pretresla je 100 kuća.
Zločin su osudili domaći i međunarodni zvanicnici, a tim povodom održana je i hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN.
Ubice Pantelije i Ivana nekažnjene su kao i u slučaju ubistva u Starom Grackom, Obilicu i kod Podujeva. U Starom Grackom ubijeno je 14 žetjelaca, u Obilicu porodica Stolić, a kod Podujeva 12 putnika kada je dignut u vazduh autobus "Niš ekspresa" sa putnicima koji su išli na zadušnice.
U Goraždevcu danas živi oko 700 Srba, trećina u odnosu na period pre 1999. godine.