U Starom gradu u Trebinju veći broj stambenih jedinica nije priključen na gradsku kanalizacionu mrežu, zbog čega postoji mogućnost da fekalije odlaze u rijeku Trebišnjicu koja protiče kroz centar grada.Direktor trebinjskog "Vodovoda" Spaso Radović rekao je Srni da šezdesetak stambenih jedinica koji nisu priključeni na kanalizacionu mrežu, već koriste septičke jame.
"Preduzimamo sve neophodne mjere i radnje kako bi se ti korisnici u što skorije vrijeme priključili na gradsku kanalizaciju", rekao je Radović, ne želeći da komentariše da li fekalije odlaze u Trebišnjicu.
U Odjeljenju za prostorno uređenje Grada Trebinja potvrđeno je Srni da je Odlukom o komunalnim djelatnostima od 2014. godine propisano da na području grada, gdje je izgrađena javna kanalizaciona mreža, svi koji proizvode otpadno-fekalne vode moraju biti priključeni na tu mrežu.
"Ukoliko se zbog konfiguracije terena ili drugih razloga ne mogu priključiti ne kanalizacionu mrežu, onda moraju da imaju vodonepropusne septičke jame", kažu u ovom odjeljenju.
Iz resornog odjeljenja napominju da je u toku akcija Komunalne policije i "Vodovoda" iz Trebinja na kontroli sprovođenja odluke.
Načelnik Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije Bojan Čvoro kaže da u prva četiri mjeseca ove godine, od kada je na ovoj funkciji, nije bilo pritužbi kada je u pitanju Stari Grad, napominjući da iz "Vodovoda" imaju informaciju da postoji određen broj objekata na tom lokalitetu koji nisu priključeni na gradsku kanalizacionu mrežu.
"Oni će biti predmet kontrole u narednom periodu", kaže Čvoro i dodaje da Komunalna policija na svaki zahtjev građana izlazi na teren i da, ukoliko utvrdi da je došlo do izlijevanja fekalnih voda van septičke jame, daje naloge vlasnicima da se one isprazne.
S obzirom na to da na području Trebinja postoji veliki broj septičkih jama, kaže Čvoro, teško je utvrditi da li sve ne propuštaju vodu, ali po svakoj prijavi građana komunalna policija izlazi na teren.
"Uvijek postoji mogućnost da je neki nesavjestan građanin odvodnju fekalija sproveo u rijeku, a ako dođemo do saznanja da ima takvih slučajeva Komunalna policija odmah djeluje, s ciljem rješavanja problema", kaže Čvoro i apeluje na sve građane Trebinja da ovakve slučajeve prijave Odjeljenju za inspekcijske i poslove komunalne policije.

On napominje da će svi vlasnici objekata koji ne budu podnijeli zahtjeve za priključenje na kanalizacionu mrežu biti novčano kažnjeni.
"Za nepoštivanje odluke koja se odnosi na priključke na gradsku kanalizacionu mrežu pravno lice će biti kažnjeno od 700 do 1.500 KM, odgovorno lice u pravnom licu od 150 do 200 KM, dok je kazna za fizičko lice od 100 do 150 KM uz obavezu priključenja na gradsku kanalizacionu mrežu", precizirao je Čvoro.
On ističe da je u toku akcija kontrole bespravno priključenih objekata i onih koji nisu priključeni na gradsku kanalizacionu mrežu, koja počelau naselju Vinogradi, a u narednom periodu doći će na red i sva ostala naselja, među kojima i Stari Grad.
S obzirom na to da neki objekti u Starom gradu nisu priključeni na gradsku kanalizaciju, građani Trebinja kažu da bi moglo prouzrokovati ekološke posljedice, odnosno ugroziti "vodeni svijet" u rijeci Trebišnjici, te da je do toga već možda i došlo.
Srna