Prava drama odvijala se na planini Crvanj kod Nevesinja, gdje su ekipe Hitne pomoći i Civilne zaštite spasile život Aliji Tabak, nakon što je zapala u besvjesno stanje tokom sakupljanja ljekovitog bilja. Akciji spasavanja pridružio se i helikoter EUFOR-a, koji je pacijentkinju prevezao u Sarajevo.Nakon što je u nevesinjsku Civilnu zaštitu stigao poziv oko deset i trideset, medicinari i vatrogasci u 25 kilometara udaljeno selo Kruševljane stigli su za dvadesetak minuta.

Poslije dva kilometra pješačenja, stigli su do promrzle pacijentkinje, koja je imala moždani udar.

- Njen suprug nam je rekao da ima dva ugrađena stenta, tako da nismo imali vremena za gubljenje - priča anestetičar Boris Avram.

Do tada, suprug i prijatelji izgubili su sat i po, noseći Aliju kilometar prema vozilima.

Poslije ukazivanja prve pomoći kontaktirani su LOT tim i EUFOR, koji je poslao helikopter.

Do mjesta slijetanja, ponovo su je nosili. Prvu reanimaciju uradili su pred polijetanje, a drugu, koja je trajala pola sata - kada su sletjeli na Koševo.

- Teren je nepristupačan, težak, kako god smo je stavili na nosila, ona je klizila, morali smo stajati - kaže vatrogasac Predrag Vuković, a ljekar Hitne medicinske pomoći iz Nevesinja Vladana Golijanin Tica potvrdila je da je bilo evidentno da je transport kopnenim putem rizičan.

Borba za život trajala je tokom leta, i kada su sletjeli na Koševo.

- Ekipa iz Nevesinja ušla je u helikopter, a dio posade morao je ostati, pa su iz LOT-a poslali još jedan helikopter da pokupi drugu posadu. Kad se sve završilo, ekipu iz Nevesinja vratili su helikopterom u Nevesinje - pojašnjava Mladen Zubac, šef Civilne zaštite Nevesinje i koordinator akcije.

Život je spasen zahvaljujući profesionalnom i pravovremenom reagovanju svih ekipa.

Iako je Alijino zdravstveno stanje i dalje teško, njen suprug Ragib tvrdi da ne bi preživjela bez pomoći ekipe iz Nevesinja. Izrazio je zahvalnost svima koji su učestvovali u ovoj akciji.

Jedinstvena akcija spasavanja pacijenta, potvrdili su iz nevesinjskog Doma zdravlja, zbližila je ljude.

Doktorka Golijanin kaže da su presudni bili požrtvovanost, profesionalizam i sinhronizovana saradnja sa timovima iz Mostara i Sarajeva.