Trebinjski gimnazijalci imali su priliku da se informišu o mogućnostima i uslovima studiranja u Francuskoj, ali i da saznaju više o visokoškolskom sistemu ove zemlje. Prema informacijama francuske agencije „Kampus Frans“ u Francusku na studije iz BiH godišnje ode između 150 i 200 studenata.


Pored studijskih programa na francuskom, inostranim studentima u ovoj zemlji na raspolaganju su i programi na engleskom jeziku.
– Mogu studirati na francuskom, mogu studirati na engleskom jeziku, mogu studirati skoro sve što požele i ono što generalno u BiH nije poznato jeste da je francuski visokoškolski sistem jedan od najjeftinijih, zaista, cijene školarina su jedne od najjeftinijih, čak i niže nego kod nas – pojasnila je Željka Divković, Francuski institut u BiH i kancelarija „Kampus Frans”.
U Francuskom institutu kažu da ih posebno raduje što studenata iz BiH ima i na njihovim najprestižnijim visokoobrazovnim ustanovama. Najčešće se odlučuju na studije iz oblasti administracije, diplomatije, međunarodnih odnosa, te prirodnih i tehničkih nauka. Studenti mogu i da steknu pravo na stipendiranje, ali uglavnom za master i doktorske studije, dok za niže nivoe stipendije nisu obezbijeđene. Učenici trebinjske gimnazije kažu da im ovakve prezentacije uveliko pomažu da se informišu o svim mogućnostima studiranja, prije nego odluče gdje žele da nastave obrazovanje.
– Moje mišljenje je da je ovo jako korisno, pošto uglavnom u Trebinju djeca nisu upućena u sve mogućnosti koje su im dostupne, pogotovo u Francuskoj studiranje uopšte nije skupo, mada stipendije nisu baš za osnovne studije namijenjene, ali može se nešto iskombinovati sa francuskom Vladom, tako da korisno je da se učenici upute u ovo, a ja lično planiram da studiram u Beogradu, ali naravno planiram neku razmjenu, trebalo bo u Francusku – smatra Anastasija Ninković, maturant Gimnazije „Jovan Dučić“ Trebinje.
– Ja odavno znam šta ću upisati, to je medicina i ja sam planirala, drugi razred ću biti na razmjeni u Francuskoj na godinu dana, to sam već prošla tako da željno iščekujem odlazak u Francusku. Željela bih početi prvo studije u Beogradu, pošto nisam u medicini i tako dalje, ali onda kasnije se prebaciti u Francusku i nastaviti svoje studije tamo – otkrila nam je Milica Ivković, učenik 1.razreda Gimnazije „Jovan Dučić“ Trebinje.
I direktor trebinjske gimnazije smatra da su ovakve prezentacije dobrodošle kako bi se učenici bolje upoznali sa time šta im se nudi u zemlji i inostranstvu. Ipak, kaže, prezentacije bi trebalo da budu organizovane ranije, a ne u drugom polugodištu završnog razreda, jer tada već maturantni uglavnom znaju gdje i šta će da studiraju.
– Moja sugestija fakultetima koji su iz okruženja i iz Srbije i iz RS posebno je da bi te prezentacije mogle da budu i mnogo prije četvrtog razreda, jer bojim se da već u drugoj polovini tog četvrtog razreda oni imaju nekako formirane stavove po pitanju fakulteta. Da li će oni biti ostvarljivi ili ne to je opet sada nešto što ne zavisi ni od njih od nas, ali u svakom slučaju da bi bolje donijeli odluku može to da bude i ranije nego na kraju četvrtog razreda – rekao je Mišo Pešić, direktor Gimnazije „Jovan Dučić“ Trebinje.
U Francuskom institutu kažu da je cilj posjete trebinjskoj gimnaziji bio i njegova prezentacija u ovoj školi, kao i predstavljanje kurseva francuskog jezika, jer veliki broj učenika ove gimnazije kod njih polažu i imaju dobro znanje iz francuskog jezika.


Neda Petković/Srpskacafe