Gazimestan - Foto: SRNA
 
Više od šest vijekova događaji na Kosovu na Vidovdan odredili su sudbinu srpskog naroda, ali i izgradili neuništivu želju za obnovom i očuvanjem države.

Upravo na mjestu zbog kojeg se i obilježava 28. jun, patrijarh srpski Porfirije služio je svetu arhijerejsku liturgiju, kao i parastos kosovskim junacima na Gazimestanu. Ni ove godine nije prošlo bez incidenata jer je policija samoproglašenog Kosova hapsila vjernike i posjetioce sa srpskim obilježjima

 

Nijedan datum ne nosi toliko simbolike kada je riječ o istoriji Srba kao Vidovdan 1389. godine kada je knez Lazar sa vojskom izašao na Gazimestan i pružio otpor moćnijim Osmanlijama. Sa porazom i smrću Lazara vaskrsla je ideja o obnovi zemlje koja je na realizaciju čekala pet vijekova. Danas, 632 godine poslije na Gazimestanu hiljade vjernika gdje je patrijarh srpski Porfirije služio parastos kosovskim junacima. Prethodno je služena liturgija u manastiru Gračanica.

- Gračanica jeste naše oko, naše uši, naše srce. To je ono za šta se knez Lazar na Vidovdan opredijelio. Izabrao je braćo i sestre vjeru, vjeru u hrista a ne večeru - rekao je patrijarh.

Državna proslava Vidovdana organizovana je u Kruševcu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić  položio je vijenac na Spomenik kosovskim junacima i odao poštu svim srpskim ratnicima stradalim u oslobodilačkim ratovima.

- Ono što je danas za nas najvažnije to je da Srbija, koju su htjeli da ubiju i zatru na Vidovdan 1389, ne samo što nije umrla, ona danas nije samo nebesko carstvo poginulih junaka, Srbija je, za razliku od mnogih drugih zemalja, slobodna i slobodarska zemlja, u Srbiji ne odlučuje niko drugi do njenih građana - rekao je Vučić.

U prestonici Lazareve srpske države Kruševcu, okupio se veliki broj građana. Upravo su se Srbi iz ovog, ali i drugih krajeva Balkana odazvali pozivu kneza Lazara 1389. godine da pođu na Kosovo. Na ovom događaju održana je ideja o važnosti države, otpora okupatoru i žrtvi za čast naroda.